Nedavno so nas presenetile pretresljive podobe poplavljene Ljubljane. Na neskončno moč narave so nekatere zgolj preko televizijskih ekranov opominjale poplavljene ulice in podhodi, bolj osebno so neurje doživeli tisti, ki jim je voda zalila kleti in s tem povzročila škodo na objektu in opremi. Prizadetih je bilo toliko objektov, da si na širšem območju Ljubljane ni bilo več možno izposoditi stroja za razvlaževanje, za zmanjšanje in čim hitrejšo sanacijo škode.

A neurja in meteorne vode nikakor niso edina naravna nadloga, ki nas ogroža. Samo spomnimo se številnih potresov, ki so v zadnjem času prizadeli sosednjo Hrvaško – čutili smo jih tudi pri nas. Tudi Slovenija stoji na potresno aktivnem območju; leta 1998 so se tla močno tresla v Posočju, poškodovanih je bilo več kot 4.000 objektov, gmotno škodo so ocenili na preko 14 milijonov evrov. Potres z najhujšimi posledicami je bil sicer na območju Slovenije zabeležen leta 1895, ko je treslo predvsem Ljubljano.

V naših domovih se pišejo zgodbe našega in življenja naših bližnjih – pa naj bodo to otroci, starši ali hišni ljubljenčki. Tam se ustvarjajo spomini, zato smo na naše bivališče nemalokrat čustveno navezani, pogosto pa sta hiša ali stanovanje hkrati tudi naša največja naložba.

Preprečiti potresa, poplave ali nekaterih drugih katastrof seveda ne moremo. Lahko pa poskrbimo za to, da bomo v primeru neljubega dogodka prejeli primerno finančno nadomestilo.

Zaščitimo lahko tako objekte, kot opremo v njih

Zavarovanje doma je običajno sestavljeno iz zavarovanja nepremičnine same (hiša, stanovanje oz. etažna lastnina, pomožni objekti ob hiši) in zavarovanja opreme v teh objektih. Pri vseh zavarovalnicah osnovni paketi vsebujejo kritja FLEXA (požar, udar strele, eksplozija, padec plovil), ki jih običajno razširimo s številnimi drugimi: vihar, izliv vode, steklo, potres, vlom, vandalizem in drugo. Odločite se lahko na primer tudi za zavarovanje kraje zunanje enote toplotne črpalke ali žlebov, ki pogosto izginejo kar čez noč.

Največjo težo pri odločitvi o sklenitvi zavarovanja bi seveda morali imeti najhujši scenariji, kjer so tudi posledice najhujše. V zgoraj omenjenem velikem ljubljanskem potresu je življenje izgubilo kar sedem oseb, hudo poškodovanih pa je bilo okoli 10 odstotkov vseh stavb; med sanacijo so jih morali porušiti. Si predstavljate, da preko noči ostanete brez doma, povrh vsega pa še denarja, da bi si poiskali novega?

Dandanes se pred tovrstnimi katastrofami lahko zaščitimo z ustreznim zavarovanjem, kar pred več kot 100 leti ni v celoti veljalo. Za primerjavo: v času ljubljanskega potresa so v Sloveniji bile prisotne zgolj tuje zavarovalnice, zavarovanja pa so bila zaradi visokih premij precej nedostopna in nerazširjena.

Če imate svoj dom primerno zavarovan, bo zavarovalnica v primeru neljubega dogodka poskrbela za kritje povzročenih stroškov. Tako so vam v čustvenih trenutkih lahko prihranjene vsaj odvečne finančne skrbi – zagotovljena vam je namreč dogovorjena kompenzacija za potrebna popravila, nove nakupe ali celo izvedbo nove gradnje, skratka: za povrnitev prejšnjega stanja.

Vseh situacij ne moremo predvideti, lahko pa se pred njimi zavarujemo

Ker je dom naše varno zatočišče, je pomembno, da ga imamo ustrezno zavarovanega. Naj se ne zgodi, da bi odšli spat, in se spraševali “Kaj, če…”. Nekaterih situacij preprosto ne moremo predvideti. Lahko pa se pred njimi zavarujemo.

Prijazno vas vabimo, da nas kontaktirate za več informacij in dodatno osebno svetovanje.

Več o zavarovanju doma si lahko preberete tudi tukaj.