Epidemija koronavirusa je v zadnjem letu vsem precej zamešala načrte. Kljub temu, da zime v pravem pomenu besede že nekaj let ne poznamo več, smo v tem delu leta mnogi čas šolskih počitnic izkoristili za »smučarski« dopust. Ker je število destinacij v Sloveniji omejeno, se na smučanje vedno pogosteje odpravljamo v tujino. Prednjačita Avstrija in Italija, vedno bolj priljubljeni sta tudi Švica, Francija,…

Tako kot pred potjo z avtomobilom v tujino poskrbimo, da so pnevmatike primerno polne, da imamo v rezervoarju dovolj tekočine za pranje vetrobranskega stekla in da imamo s seboj zeleno karto, je dobro poskrbeti tudi za našo osebno opremo. Med to ne štejmo zgolj nabrušenih smuči in novega kombinezona, trdim, da med obvezno opremo spada tudi urejeno zdravstveno zavarovanje za tujino.

»Modra kartica« ni dovolj!

Vsi poznamo Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, t.i. »modro kartico«, ki jo izdaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Mnogi jo imajo ves čas pri sebi, prepričani, da to v tujini zadostuje. Žal pa temu seveda ni vedno tako. O tem se na žalost običajno prepričamo šele takrat, ko ob nezgodi ali bolezni v tujini pride po obisku zdravnika do nenačrtovanih in običajno precej visokih stroškov. Tukaj vskoči zdravstveno zavarovaje z medicinsko asistenco v tujini.

Evropska kartica nudi nek nivo zaščite, a so pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja glede zdravljenja v tujini zelo stroga. Nujne zdravstvene storitve v tujini, pa naj do težav pride na zimskih ali poletnih počitnicah, ali pa zgolj v nakupovalnem središču, bo modra kartica velikokrat poravnala samo do višine cene storitve v Sloveniji – za storitve bomo zato morali doplačati, ali pa bodo krite iz zdravstvenega zavarovanja z medicinsko asistenco v tujini. Modra kartica nam zagotovo ne bo koristila na hrvaški obali, ko bomo obiskali turistično ambulanto, ne bo krila morebiti potrebnega prevoza iz tujine v Slovenijo, prav tako pa med kritji Evropske kartice ni zajet strošek prevoza zaradi poškodb na smučiščih.

Draga šola

V vseh letih v zavarovalništvu sem naletel na marsikatero pozitivno, žal pa tudi kakšno negativno zgodbo. Razumljivo se veliko bolj v spomin vtisnejo tiste, ki se ne končajo tako srečno. Pred leti sem tako govoril z gospodom, ki je z družino smučal v Avstriji. Na smučišču je doživel nezgodo, kot posledico pa utrpel dvojni zlom noge. V le nekaj minutah je ponj prišel helikopter, ki ga je odpeljal v bolnišnico, deležen je bil odlične oskrbe. V zdravstvenem smislu ima zgodba torej srečen konec, kaj pa finance?

Kmalu po odpustu je bolnišnica izdala račun, na katerem je bil zapisan znesek nekaj čez 3.500 evrov, zgolj helikopterski prevoz ga je stal dobre tri tisočake oziroma 89,70 evra na minuto leta helikopterja. Precej draga panoramska vožnja, se vam ne zdi?

Gospod stroškov prevoza in zdravljenja s strani ZZZS ni dobil povrnjenih, račun je torej moral plačati sam. V kolikor bi imel urejeno zavarovanje za tujino (za teden smučanja bi ga za vso družino stalo dobrih dvajset evrov), bi račun v celoti poravnala zavarovalnica.

Podobno kot z zavarovanjem avtomobila ne preprečimo, da bi doživeli prometno nesrečo, tudi z zdravstvenim zavarovanjem z medicinsko asistenco v tujini ne bomo preprečili poškodbe ali bolezni. Če nam je »usojeno«, se bomo takemu dogodku najbrž težko izognili. Lahko pa se izognemo oz. se zaščitimo pred finančnimi posledicami, ki bi jih tak dogodek lahko prinesel.